Spreken over boven

 

Harry Kuitert – een biografie

 

Gert J. Peelen

Najaar 1968, Harry Kuitert houdt een van zijn vele spreekbeurten voor een kerkelijk publiek. Student Geert Mak ziet ‘notoire querulanten met gladde brilcreemharen’ zich verdringen voor de interruptiemicrofoon. Luidkeels protesterend tegen Kuiterts 'nieuwlichterij' beroepen zij zich op de band die zij nog zeggen te hebben met de VU, hún VU, de Vrije Universiteit. ‘Onwaarachtig’, oordeelt Mak. ‘Men zit met de brokken, doordat de achterban jarenlang van begrijpelijke en eerlijke voorlichting verstoken is geweest.’ Alleen Kuitert doet niet mee met het pappen en nathouden, meent Mak. En hij ‘is misschien wel de beste, deze avond!’ Het slot van de bijeenkomst is voorspelbaar: ‘We eindigen. Weer een psalm. Het gezang daalt neer als een meiregen. [...] De mensen stromen weg, vrouwen druk pratend, het manvolk een verse sigaar in ’t hoofd. Buiten is het donker en droog.’ De zegetocht die Kuitert zal maken, van wolf in schaapskleren tot bestsellerauteur, is nog maar net begonnen. Deze biografie schetst de ontwikkeling van een theoloog en ethicus die de protestantse wereld en theologie ingrijpend zal veranderen. Een boeiend geschreven portret van een fenomeen en een tijdperk.

Order your copy of Spreken over boven now!


 

 

 

Gert J. Peelen, godsdienstsocioloog en journalist, werkte jaren lang als bladenmaker en was recensent van de Volkskrant. Voor deze biografie sprak hij veelvuldig met Kuitert en kon hij onbeperkt gebruiken maken van diens imposante archief.

 

 

 1. mirjam pol-nog slimmerMirjam Pol, Nog slimmer! Wegwijzer voor efficiënt en effectief studeren (herziene editie 2016)
  65.000 exemplaren verkocht
 2. Chris Struiksma-Diagnostiek van technisch lezen en aanvankelijk spellenDr. Chris Struiksma, Diagnostiek van technisch lezen en aanvankelijk spellen (1986)
  60.000 exemplaren verkocht
 3. Bert Keizer-Onverklaarbaar bewoondDr. Bert Keizer, Onverklaarbaar bewoond. Het wonderlijke domein van de hersenen (2010)
  20.000 exemplaren verkocht
 4. Marijke van Dijk-Schrijven en presenteren op academisch niveauDrs. Marijke van Dijk, Schrijven en presenteren op academisch niveau (2009)
  12.000 exemplaren verkocht
 5. Erik Wolters-Parkinsonism and Related DisordersProf. dr. Erik Wolters, Parkinsonism and Related Disorders (2008)
  7.000 exemplaren verkocht