Digital publications

E-books

Behalve als een papieren object kunnen we uw boek ook in digitale vorm publiceren. Dat gebeurt meestal door middel van ‘e-Pub’, een bestandstype dat ervoor zorgt dat een tekst zich aanpast aan de schermgrootte van de elektronische drager. Als e-Pub is een boek te lezen op een e-Reader, Ipad, laptop, pc en een I-phone. Ook kunnen we de PDF van uw boek ‘in the cloud’ zetten en als een zgn. ‘flipbook’ doorbladerbaar maken.

Printing on Demand

Valt in feite niet onder digitaal publiceren want het eindproduct is een papieren boek. Maar de wijze van maken is anders dan bij gewoon drukken. De bestanden van de omslag en het binnenwerk worden bewaard op externe servers en worden na een bestelling geprint via een laserprinter. De kwaliteit van een PODboek is dusdanig goed dat het verschil met een gewoon boek bijna niet te zien is. Voordeel van de PODtechniek is dat de uitgever slechts kleine aantallen hoeft te produceren. Ander voordeel is dat een boek tot in lengten van dagen leverbaar blijft.

Open Access

Publiceren in Open Access wordt langzaam populair onder wetenschappers. Ook VU University Press is voorstander van deze wijze van kennisverspreiding. Het meeste wetenschappelijk onderzoek komt tot stand met behulp van gemeenschapsgeld en de resultaten ervan behoren idealiter vrij beschikbaar te zijn. VU University Press ondersteunt auteurs bij het redactie- en opmaakproces en geeft advies inzake subsidies en rechtenkwesties. In mei 2011 lanceerde VU UP haar eerste titel in Open Acces, samen met de UBVU, de bibliotheek van de VU. Die eerste titel was van Jan Willem Sap, The Queen, the Populistst and the Others. New Dutch Politics explained to Foreigners.

Digitale tijdschriften

De Universiteitsbibliotheek van de VU (UBVU) verzorgt een aantal elektronische tijdschriften. Wij brengen u graag in contact met de medewerkers van de UBVU die expertise hebben op dit gebied.