NiƱa Weijers | Vrije Schrijver van de VU

Niña Weijers is sinds 1 mei 2015 de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij opereert vanuit de Faculteit der Geesteswetenschappen en zal reflecteren over het thema Connected World. Als Vrije Schrijver is Niña Weijers de opvolger van Joost de Vries (2014), P.F. Thomése (2013), Kristien Hemmerechts (2012), Ronald Giphart (2011), Renate Dorrestein (2010), Christine Otten (2009), Marcel Möring (2008) en Abdelkader Benali (2007). Weijers’ aanstelling duurt een jaar. Zij oogst veel lof voor haar debuutroman De Consequenties. Dit is een bildungsroman waarin de hoofdpersoon een identiteit ontwikkelt in confrontatie met kunst, spiritualiteit en wetenschap. Dit is belangrijke thematiek voor een universiteit met een levensbeschouwelijke identiteit.

Verheugend avontuur

Weijers’ agenda wordt gevuld met een keur aan activiteiten en optredens. Zij zal spreken tijdens de Opening Academisch Jaar en de Dies Natalis, discussies starten, een bijdrage leveren aan colleges en workshops, een paasgeschenk schrijven speciaal voor de VU-gemeenschap, een slotlezing houden in de Westerkerk en de drijvende kracht zijn achter het common reading-project dat voor de derde keer zal worden georganiseerd. In dit project lezen zo veel mogelijk medewerkers en studenten gezamenlijk één boek. Verder doet Weijers op verzoek van de Faculteit der Geesteswetenschappen mee aan de schrijvershuisbezoeken, waarbij de schrijver samen met studenten op bezoek gaat bij vier collega-schrijvers voor een gesprek in hun woon- of werkkamer. “Ik vind het een grote eer om op de VU te mogen rondlopen, in gesprek te gaan met studenten en docenten, schrijflessen te geven, programma’s te organiseren. De komende tijd beraad ik me op de precieze invulling van mijn gastschrijverschap, maar met zekerheid kan ik alvast zeggen dat ik me erg verheug op het avontuur.”

Anton Wachterprijs 2014

Niña Weijers (Nijmegen, 1987) studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze schreef korte verhalen en essays voor diverse tijdschriften en in 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now! Van 2009-2014 werkte ze als programmamaker bij Academisch-cultureel centrum SPUI25 te Amsterdam. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer (recensies en een online-column), is redacteur bij De Gids en maakt samen met Simone van Saarloos de talkshow Weijers & Van Saarloos. In mei 2014 verscheen haar debuutroman De consequenties bij uitgeverij Atlas Contact. Het werd genomineerd voor de Bronzen Uil en won de Anton Wachterprijs 2014. Het staat op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil.